De video’s #1: ribbenkastademhaling

Ademhalen is van levensbelang

Vandaar dat je op verschillende manieren je longen vol kan krijgen met lucht:

  • hoog in je romp met borstademhaling
  • diep onder in je buik met buikademhaling
  • in de breedte naar de flanken met ribbenkastademhaling

Als je gespannen bent adem je meestal kort en snel en  “hoog” in je romp. De ribbenkast wordt omhooggetrokken, de schouders gaan omhoog om ruimte voor de longen te maken.  Nekspieren maken overuren en nekwervels raken in de knel.

Als je ligt, is buikademhaling het meest ontspannend. In zit of stand kun je dat beter laten. Je buikspieren zijn belangrijk voor balans in de onderrug. Elke keer als je je buik laat uitzetten bij de inademing, ontspannen je buikspieren. Ze kunnen dan niet adequaat en gecoördineerd in actie schieten als het nodig is.  Daarbij drukt je middenrif naar beneden en duwen je organen op je bekkenbodem die daardoor chronisch moet aanspannen.

De ribbenkastademhaling is 360º. Je ribben draaien uit elkaar en omhoog om in de breedte ruimte te scheppen voor je longen. Je schouders en nek kunnen ontspannen blijven en je organen worden niet naar beneden gedrukt. Super efficiënt en effectief!

Waarom lukt die ribbenkastademhaling niet altijd?

  • adaptatie: hyperkyfose
  • “goede” houding: opgetilde ribben (“rib thrust”)
  • stress: stijve nek, schouders en ribben-borstwervel verbinding vast geroest

Hyperkyfose en “rib thrust”: door het dragen van schoenen en veel zitten, wordt je onderstel vertraagd omdat de spieren aan de achterkant van je benen te krap zijn geworden. Het bovenlijf wordt naar voren getorpedeerd als je loopt. Om te voorkomen dat je op je snufferd terecht komt, gaat je lichaam compenseren om recht op te blijven. Je ribbenkast lift aan de voorkant (borst vooruit, want dat is ook de “goede” houding). De ruimte tussen je ribben en het bekken aan de achterzijde wordt kleiner. Je hoofd komt meer naar voren. De bovenrug groeit langzaam krommer.

Niet adequaat reageren op een biologische prikkel kan stress veroorzaken. Slaapgebrek, geluidsoverlast, een uitbrander, een schokkende gebeurtenis. Vooral als je die signalen lange tijd negeert, krijg je last. Stijve nek, schouders opgetrokken en ribbenkastwervels die niet meer bewegen….

START NU met 360º ribbenkastademhaling

Check deze  ademhaling video van Lucie.

Volgende keer: wat kun je nog meer doen om je ademhaling te verbeteren?